Mondrian
Transformar el paper
Una de les formes de treballar la superfície de dos dimensions pot ser la de llançar propostes àmplies, on a partir d'una senzilla limitació o regla de joc, l'alumnat haja de desenvolupar la seua creativitat. En definitiva, utilitzarem el PAPER com a element d'expressió en si mateix.
Materials necessaris
• Quartilles de color intens, preferentment negre.
• Folis blancs, paper continu blanc, tisores, pegament de barra.
• Tindre preparades ceres de color (colors primaris)
Recomanem
És molt convenient que els xiquets i xiquetes es familiaritzen amb Piet Mondrián. Qualsevol de les seues “composicions” és vàlida per a jocs d'aquest tipus: afavorir la composició espacial.
També recomanem la projecció d'algunes obres de l'abstracció geomètrica caracteritzada per formes extremadament senzilles (plans, figures geomètriques simples, línies) i colors primaris.
En el museu d'Art Abstracte de Conca hi ha un “Collage sense títol” de 20 quadres de Gustavo Torner molt interessant per a esta activitat.
Planificació de l'activitat
En un principi convé fer propostes molt simples, posar alguna senzilla regla de joc i sobre ella, que l'alumnat busque combinacions.
Li donem a cada persona un parell de quartilles de color i li demanem que faça talls, és a dir, que dividisca la superfície plana en diverses parts, utilitzant les tisores. no ha de llevar ni posar res. En quant trobe la solució satisfactòria, enganxa i reconstrueix la seua quartilla en un foli, marcant els talls, o siga, deixant un poc de fons blanc entre les parts. Per això queda molt bé el treball enganxant paper negre o de colors intensos sobre fons blanc.

Posteriorment, els treballs s'enganxen sobre paper continu blanc, on haurem marcat amb retolador els espais reservats per a cada persona. El resultat de conjunt és sorprenent i serveix de motivació per a propostes més complexes.
Altres possibilitats:
Podem buscar propostes de transformació d'un rectangle, retallant-ho i recomponent-ho.
Es pot partir d'una forma circular o triangular.
Es pot jugar amb el positiu i amb el negatiu d'una forma..
Es pot jugar amb cartolines de diferents colors.
Podem modificar una superfície plana i doblegar detalls per a donar-los relleu i així crear llums i ombres.
Es pot analitzar obres de Mondrián i recrear-les.
Tots estos exercicis deixen una via oberta a la creativitat de l'alumnat i del professorat. Com a exemple poden perfilar amb ceres blanes els “camins” que havien quedat entre part i part.
Amb estes activitats, l'alumnat aprèn a compondre, a repartir formes abstractes sobre una superfície.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada