Educar la mirada, la mà i el sentiment.


Quant mes sàpigues mirar fora
mes creixeràs per dins.
Mirar és la forma d'eixamplar
el nostre espai interior.
Eulalia Bosch

Joan Fernández Cursach

Irene Verdú Esparza

divendres, 6 d’agost del 2010

JUGANT AMB ELS COLORS

DRIPING

“La meua pintura no naix en el cavallet. Prefereix penjar-la de la paret o deixar-la sobre el terra... Sobre el terra em sent més a gust, més prop del quadre. Puc treballar pels quatre costats... No tinc por de fer canvis, perquè sé que el quadre té una vida pròpia...”

Jackson Pollock



ACTIVITAT
Dripping
Ens trobem amb una activitat molt lúdica, però, al mateix temps, molt formativa. A l'hora de posar-la en pràctica, convé tindre en compte les tendències de l'Expressionisme Abstracte o Pintura d'Acció, de tal forma, que l'alumnat es vaja familiaritzant amb determinats corrents artístics del s. XX.

Materials necessaris
- Pintures de dits, fonamentalment de colors primaris: blau, groc, carmí o magenta.
- Cartolines, brotxes, pintes, esponges, punxons, pinzells vells, draps, gots de plàstic, paper d'embolicar o empaquetar, grans plàstics i periòdics.
- Com a ajuda o motivació es pot utilitzar alguna música suggeridora: Rock, Vangelis (“Spiral”), Jean Michel Jarre.

Recomanem
Insistim en la necessitat que l'alumnat s'aproxime a les obres d'art. Quan un xiquet o xiqueta veu una obra d'art, sent un fort impuls d'expressar a la seua manera allò que ha vist.
Poden projectar-se algunes obres de Pollock, Kline, o Saura.


Plantejament de l'activitat
És necessari tindre molt ben preparats els materials que utilitzarem: cada persona tindrà dos mitges cartolines blanques o negres, accés als colors primaris (estaran en pots), materials auxiliars com a brotxes, culleretes de plàstic, pintes, esponges... com es tracta d'una activitat de gran moviment físic ja que cal treballar en terra, serà necessari posar plàstics per a no embrutar.
Començaran amb una simple mescla dels colors primaris per a obtindre un color secundari.
Posarem amb l'ajuda de la cullera de plàstic dos munts de pintura: un blau i un altre groc.


L'alumnat anirà comprenent el que és un “Camp de color”. Per a això aniran refregant , estenent la pintura amb la mà, buscant distints verds: zones on predomine el blau; zona de predomini groc i zones de verds variats són la “trobada” entre el blau i el groc.
La mateixa “trobada” s'ha de fer amb el blau i carmí, el carmí i el groc.
Al mateix temps, podrà començar una vegada i una altra a dibuixar amb l'empremta que deixa un instrument (pèl, mànec d'un pinzell, dit, arpillera...) o la seua mà sobre la pintura que anteriorment ha anat refregant sobre la cartolina. És molt probable que gargotegen, la qual cosa és un exercici que pot resultar molt creatiu.
Els suggerim que poden afegir o llevar pintura al seu gust. Igualment que utilitzen la tècnica del “monotip”, és a dir, superposar sobre la cartolina pintada un doble foli i obtindre una o dos còpies, abans que la pintura s'eixugue.
Aquest tipus de proposta permet i afavoreix el contacte físic amb la matèria, amb la pintura: l'acció, la taca, el gest, l'empremta...

Altres possibilitats:
*El dripping pot fer-se en equip de cinc en cinc o tindre preparats gots de plàstic foradats. Pintura dels colors primaris un tant espessa per a tirar en els gots.
Al ritme d'una música, o sense ella, es deixa xorrar (dripping) colors des de les gots perforats sobre les cartolines esteses a terra. Es poden seguir els gestos de la mà o per mitjà d'oscil·lacions pendulars. Jackson Pollock va ser el fundador d'esta tendència pictòrica.
Suggerim un gran quadre de diversos metres perquè es puguen “ficar” dins del quadre i pegar voltes al voltant.


*El grattage: es reparteixen colors arbitraris sobre la cartolina. Una vegada més o menys seques, gravar amb un pal, un punxó, etc. dibuixos a manera de grafit sobre la superfície pintada. Esta tècnica la va utilitzar Max Ernst i Simon Hantai.




Treballs de l'alumnat del CP Blasco Ibàñez d'Elx:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...