Educar la mirada, la mà i el sentiment.


Quant mes sàpigues mirar fora
mes creixeràs per dins.
Mirar és la forma d'eixamplar
el nostre espai interior.
Eulalia Bosch

Joan Fernández Cursach

Irene Verdú Esparza

Tècniques

DRIPING:

*Posem un foli al fon  d'una caixa i pasem una pilota tacada de pintura.

També es pot fer amb goteig de pintura líquida que posarem en botelles de boca molt estreta o amb gots amb un forat a la seua base.


*També es poden  col·locar fulls de paper grans en terra i col·locant-se en peu, deixar gotejar la pintura arreplegada amb el pinzell sense sacsar.


MONOTIP

*És una impressió única. No ix cap còpia igual. S'ha de pintar amb pintures líquides damunt d'una superfície satinada com un plàstic dur, planxa d'alumini etc. i abans de que s'eixugue passem un full de paper per a fer la impressió.AMB TEMPERES PINZELL
*Pintura amb pinzell:
Una cullerada de detergent, dues d’aigua i colors de guix en pols. Es barregen els ingredients i ja es pot pintar.*Pintar amb un pinzell i cola sobre un paper.
Deixar-ho assecar i després passar tinta o pintures per tota la superfície quedant adherit el color en els espais sense cola. També pot aplicar-se pegament amb el tub del seu envàs (Uhú, Imedio) fent relleus. 


*Pintar amb temperes uns motius. Una vegada seca la pintura es recobreix de tinta xinesa i se submergeix el paper en un recipient ple d'aigua. Es frega la superfície suaument amb un pinzell amb el que la tinta queda fixada on s'aplica directament sobre el paper, quedant els altres motius de formes desdibuixades. 8 Pintar taques de color sobre paper mullat, amb la qual cosa els colors es corren. 
*Arrugar paper i mullar-lo desprès aplicar pintura amb un pinzell, perquè els colors es corren. 
*S'unta una cartolina grossa amb una capa grossa de parafina. Amb una agulla es grava sobre la capa de cera fins a arribar al paper i es fa que la tinta penetre en els traços amb un pinzell. Raspar la cera 
*Mesclar la tempera amb farina o arena, d’aquesta forma podem aconseguir una tempera ben espessa i amb diferents textures. Desprès podem pintar sobre cartolina utilitzant un palet de gelat o similar com si fóra una espàtula. Quedarà un treball amb molta textura . 
 PINTURA DE DIT 

*Maizena amb aigua. Fer una mescla un poc espessa. Banyar el dit i realitzar el dibuix sobre cartolina negra o color obscur. 

*Farina amb aigua. Es dibuixa amb el dit o amb pinzell sobre cartolines obscures.
*Pasta de dents mesclada amb colors i desprès es fa el dibuix amb el dit. AMB GUIX 
*A un got d’aigua afegim dues cullerades de sucre. Posem dins les pintures de guix. Una volta banyades es pot fer el dibuix que es vulga.


AMB RETOLADORS 

*S’aplica aigua amb un pinzell sobre traços de retolador immediatament desprès de haver-los fet, es a dir, abans de que s'eixuguen. Segons la quantitat d’aigua que posem tindrem un resultat o altre. Pintar sobre tela.
AMB UTENSILIS DIVERSOS 
*Amb palletes. Es posa una taca de color molt aiguada al paper i amb una palleta es bufa per a que es moga la pintura. 
*Esguitar pintura en pols amb un saler, sobre paper banyat. 

*Pintura correguda. Vessar pintura fina sobre un paper i després sacsar el full per cada costat perquè la pintura es corra. 

*Color per immersió. S'utilitzen mocadors de paper o paper absorbent, doblegat en 4 parts i es xopa cada cantó en un color, amb la qual cosa els colors es barregen. 

*Pintura simètrica difuminada. Doblegar un paper per la meitat, després se submergir un tros de corda en una pintura i es col·loca en una de les meitats del paper, doblegant l'altra sobre ella. Després sostenint el conjunt amb una mà, es tira de la corda fins a traure-la del paper. 


*Dibuixar en un paper gros cartolina couché amb un punxó, un fil d'aram, un clau o una agulla gran, raspant el paper; després es passa un cotó xopat de pintura tempera quedant retingut el color en les formes raspades. També pot realitzar-se passant un drap impregnat amb crema de sabates, que penetra en les raspadures.


*Plovisqueig. Retallar figures o agafar fulls (patró positiu) subjectant-les sobre el paper amb un agulla de cap o posant quelcom damunt que pese i no tape les formes, tirant sobre les mateixes una pluja de pintura aiguada. 
Aquesta pluja podem obtindre-la amb un d'aquestos materials: 
-raspall de dents impregnats de pintura i fregar amb un regle o palet pla; 
-tocant les dents d'una pinta amb pintura; amb un colador i una brotxa (en el seu interior) impregnada de pintura, 
-amb pintura líquida col·locada en un polvoritzador. 
Després es lleven els patrons i queda la forma rodejada de pintura. 


*Realitzar la tècnica inversa, retallant les figures en el centre d'un full de paper, (patró negatiu) i usar el buit per a esguitar-lo com el procediment anterior. 


*Col·locar els patrons (positiu o negatiu) sobre el paper i pintar al voltant amb el pinzell, en compte de fer-ho amb pluja. Esta tècnica es denomina dibuix picat. 


*Els dos procediments anteriors (pluja o pinzell) es poden també aplicar sobre sèries de figures realitzades amb retalls de formes sobre paper doblegat en acordió, de manera que queden unides per un tros de paper. 


*Doblegar un paper gros en dos. Sobre una meitat deixar caure taques de color o pintar una figura. Tornar a doblegar el paper estrenyent les dos meitats. El conjunt serà una composició simètrica. 


*Doblegar un paper en dos. Deixar caure gotes de color i després continuar pintant sobre ella amb pinzell o retoladors, segons insinuen les taques. 

*Mullar trossos de brins de llana, de 10 a 15 cm. amb pintures de diferents colors. S'arrosseguen els brins sobre el paper, jugant amb moviments diversos. 


*Sobre un full de paper i a la vora superior, vessar gotes de color, després cobrir amb un altre full i estendre-la de dalt a baix amb la mà o amb un corró.


*Pintar o tintar un paper i mentre estiga humit, traçar unes línies amb un instrument punxegut. Així la tinta penetra immediatament en el solc profund, aconseguint un color més fosc en la línia. 


*Retallar o esgarrar una figura sobre una cartolina i enganxar-la sobre una altra. Passar tinta al conjunt i després llavar tot el treball, i es comprova que els bordes queden assenyalats sobre el fons, a l'haver absorbit la tinta. Fregar paper humit sobre peces gravades amb coixinets de color. 


*Plegar paper prim en acordió o de qualsevol altra forma, mullar-ho per complet i escórrer l'excés d'aigua amb una tovalla. Introduir els cantons en pintures o tints. Si s'utilitza cel·lulosa es pot realitzar el disseny dibuixant a puntets sobre el paper plegat, perquè la finalitat és que passe a les capes inferiors. AMB


CERES 

*Amb llapis de cera o plastidecor blanc es fa un dibuix . Es passa per damunt un cotó banyat amb pintura aiguada del color que vulguem. Apareixen els dibuixos blancs sobre el fons de color. 

*Sobre cartro platejat dels bricks de llet o sucs pintem amb ceres de colors. Per damunt pintem amb cera negra. Desprès amb un punxó o llapis dibuixem per a que ixca el color del fons.


*Dibuixar amb ceres i fregar el conjunt amb el dit. És una iniciació al difuminat. 

http://viurelamirada.blogspot.com.es/2014/05/els-colors-de-les-estacions-de-lany.html


*Dibuixar sobre paper de vidre 

*Cobrir el paper de colors de cera, passar per damunt un drap amb aiguarràs o benzina. Així els colors s’esfumen. 
Els colors borrosos que apareixen poden ser completats amb un llapis negre de greix o amb tempera negra. 


*Premsar un full impregnat amb aiguarràs sobre un dibuix a la cera i s’obté una còpia. 


*Fer uns traços ben carregats (per a que queden relleus) amb les barres de cera, deixant algunes zones totalment lliures de material colorat. 
Quan s’haja completat el dibuix, es passen pinzellades de pintura obscura de tempera, aquarel·la o tinta sobre la superfície del paper. Aquest color cobrirà totes les zones on no hi haja cera, mentre que serà rebutjat per les zones pintades de cera. 
Aquesta activitat també es pot realitzat deixant gotejar un ciri. Raspar la cera. 


*Dibuix calc. Es dobla un foli per la meitat. En una meitat es pinta amb ceres de colors. Doblem i amb un punxó es fa un dibuix. Es marcarà en l’altra part.

*Estil japonés Notan

FEM PINTURES:
*Engrut amb colors: 
Materials:
1/2 taça de farina
2 taces d'aigua
una cullerada de sal
Mesclem els ingredients i posem al foc suau i es remou fins que espeseix i deixem refredar.
Afegim els colors de tempera o pintura plàstica que ens agrade.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...