Educar la mirada, la mà i el sentiment.


Quant mes sàpigues mirar fora
mes creixeràs per dins.
Mirar és la forma d'eixamplar
el nostre espai interior.
Eulalia Bosch

Joan Fernández Cursach

Irene Verdú Esparza

dimarts, 17 d’agost del 2010

Las Meninas

“Las Meninas” de Velázquez


“En la seua aparent accessibilitat, Velázquez és el pintor més secret, més misteriós, més difícil de penetrar. La seua mirada neta, la seua saviesa, el seu amor per la vida, estan en el fons de la seua pintura...”

Antonio López



En aquesta activitat et proposem, entre altres coses, familiaritzar-te amb Velázquez, un dels grans pintors de tots els temps, i amb el quadre de “Las Meninas”, considerat com la pintura cim de l'artista.



Fer preguntes: Què està passant? A partir d’aquesta pregunta sorgiran altres que hem d’aprofitar per a tractar altres temes i anar creixent. Materials necessaris És necessari que cada grup de xiquets i xiquetes dispose dels retallables. Igualment és convenient que cada equip tinga sempre davant el quadre de “Las Meninas” perquè es vagen familiaritzant amb ell. (Fitxa adjunta de siluetes dels personatges del quadre) Llapis de colors per a pintar les figures i pegament. Cartolines negres. Recomanem Resulta altament positiu que vegen interpretacions que de “las Meninas” van fer Picasso i l'Equip Crònica. Plantejament de l'activitat *En xicotets grups, es tracta de crear distintes composicions amb les figures de “Las Meninas”. Han de jugar amb elles, fer-les parlar, crear una historieta, fer-se múltiples preguntes, canviar-los de nom, formar grups (ex. Velázquez parlant amb la infanta Margarita o Agustina de Sarment amb Nicolasito Pertusato). Quan el grup quede satisfet amb una composició, l'enganxarà en la cartolina negra (mig foli) i la podran pintar. Amb totes elles es muntarà una exposició en l'aula. Una altra possibilitat que suggerim: Després de jugar amb els retallables, etc., cada grup pintarà i crearà el personatge que haja triat (cada persona tria una distinta). D'esta manera se “recrearan” “Las Meninas” i cada grup farà la seua pròpia interpretació. *També es pot posar els personatges que vulguem al esquema del quadre (Imatge 1) Es poden fer històries a partir d’aquesta composició. Interessant és acabar l'activitat amb una “performance” o representació: es pot transformar els xiquets i xiquetes en els personatges de “Las Meninas”. Convé, per a acabar, prestar atenció als diferents esquemes de “Las Meninas”.
Es poden fer els personatges en gran. Fer un forat per a la cara i decorar amb pintures papers o teles. Desprès es faran fotos

Treball de l'alumnat de 4t:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades relacionades

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...